520674 - Begraafplaats Westerveld
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Inleiding

GRAFMONUMENT van de dichter C.S. Adama van Scheltema (1877-1924). Het grafmonument dat de treurende muze voorstelt werd in 1926 vervaardigd door zijn vriend, de Bergense beeldhouwer Tjipke Visser. Oorspronkelijk stond voor dit beeld een bloembak gedragen door vier vrouwenfiguurtjes die de vier kunsten voorstelden (architectuur, beeldende kunst, literatuur en muziek). In 1927 werd deze bloembak door de weduwe naar elders verplaatst.

Omschrijving

Grafmonument met een rechthoekig grondvlak van 1,50 bij 2,65 m waarbinnen een ruwbehakte buitenrand van lichtgrijs graniet en een circa 1,30 m hoge en halfrond beëindigde achterwand van hetzelfde materiaal met zowel op de voor- als achterzijde een rond gepolijst vlak. Vóór deze achterwand zit op een ruwbehakte rechthoekige vloerplaat van hetzelfde materiaal een geknielde treurende vrouw met in haar rechter hand een bosje bloemen en de linker hand voor haar gezicht. Deze in beige kalksteen gehouwen vrouw stelt de muze voor treurend op het graf. Vóór het beeld ligt een kleine rechthoekige naamsteen van het genoemde graniet met op het klimmende bovenvlak in karakteristieke letters het opschrift "C.S. ADAMA/ v. SCHELTEMA/ 26.2.1877 * 6.5.1924/ EN VROUW". Onderin het ronde vlak aan de achterzijde van de achterwand is een rechthoekig bronzen naamplaatje ingelegd met de tekst "TJIPKE VISSER/ BEELDHOUWER/ BERGEN.N.H".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuur- en funerair historische waarde als karakteristiek en grotendeels gaaf bewaard grafmonument uit de jaren '20 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld en als grafmonument van de bekende dichter C.S. Adama van Scheltema; wegens de beeldende vormgeving.

Visser, T. ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker