520674 - Begraafplaats Westerveld
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Inleiding

URNENMONUMENT van de luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker (1890-1939). Het door rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff (1892-1970) ontworpen grafmonument werd in 1941 onthuld door het verwijderen van een kleed van vliegtuiglinnen. De bronsplastiek voorstellend een opvliegende meeuw, een door Fokker vaak gefotografeerde vogel, is van de hand van de beeldhouwer Theo van Reijn (1884-1954). Fokker overleed in de Verenigde Staten en werd gecremeerd in New York, waarna de as in 1940 werd overgevlogen.

Omschrijving

Via zes losse treden van diabas bereikbaar urnenmonument met een vierkant grondvlak van 2,62 m. Het in diabas uitgevoerde grafmonument bestaat uit een vloer van vijf bij vijf tegels omsloten door 0,40 m hoge zijmuurtjes en een hogere achterwand. De laatste draagt in bronzen letters het opschrift "LUCHTVAARTPIONIER 6 APRIL 1890 - 23 DECEMBER 1939 VLIEGTUIGBOUWER" en, op de inspringende bovenrand, de naam "ANTHONY FOKKER". Midden vóór de achtermuur staat een ranke zeshoekige kolom van gepolijst diabas met een hoogte van ruim twee meter. Deze draagt een bronsplastiek van een opvliegende meeuw. Blijkens de inscripties op vier vloertegels zijn in het graf ook de volgende familieleden bijgezet: H. Fokker (1851-1924), J.H.W. Fokker-Diemont (1865-1945), A.H.G. Fokker (1890-1939) en C. Fokker (1889-1953).

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuur- en funerair historische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit de jaren '40 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld en als grafmonument van Anthony Fokker; wegens materiaalgebruik en vormgeving.

Reijn, Theo van ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker