520674 - Begraafplaats Westerveld
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Inleiding

Uit 1906 daterende bovengrondse GRAFKELDER van de familie Van Tienhoven. De in landelijke stijl ontworpen ingangspartij van dit heuvelmausoleum werd ontworpen door architect J.Th.J. Cuypers (1861-1949). Opdrachtgever was de bankier mr. Gijsbert van Tienhoven (1841-1914). De leien op het dak van de ingangspartij zijn vervangen door shingles.

Omschrijving

In een heuvel gelegen bovengrondse grafkelder die plaats biedt aan achttien kisten. De symmetrisch opgezette ingangspartij bestaat uit een op nagenoeg vierkant (ca. 3,55 m breed en 3,30 m diep) grondplan opgetrokken gebouwtje dat aan de voorzijde geheel open is en waarvan de achter- en zijmuren gemetseld zijn in rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg onder een flauwhellend en enigszins overstekend schilddak. De laatste sluit aan tegen de als tuitgevel uitgevoerde en met zandsteen afgedekte achtermuur waarin een opgeklampte toegangsdeur van gelakt eikenhout afgehangen aan twee hoefijzervormige duimgehengen die rusten op zandstenen duimstenen. Boven de deur bevindt zich een zandstenen latei met het opschrift "ZOEK UWE DOODEN BIJ DE LEVENDEN" en daarboven een eveneens in zandsteen uitgevoerd vlakreliëf voorstellend een opstijgende vrouw temidden van engelen. Het voorste gedeelte van de zijmuren is tot halve hoogte opgetrokken en hier, evenals de voorkant van de zijmuren, afgedekt met zandsteen. Op deze zandstenen dekstenen rust een lage achthoekige hoekstijl van gelakt eikenhout voorzien van in- en uitzwenkend geprofileerde korbelen. Tegen de binnenzijde van beide zijmuren hangt een witmarmeren gedenkplaat met daaronder een sobere hardstenen bank die aansluit tegen de achtermuur. De rechthoekige gedenkplaten hebben een gestileerde florale sierrand waarin vergankelijkheidssymbolen zijn verwerkt (onder meer papavers en vlinders). Op elke gedenkplaat staan acht overledenen vermeld met hun voornamen (aangetrouwden tevens met hun achternaam) en geboorte- en overlijdensdatum. De ziende kap is uitgevoerd als beschoten sporenkap. De vloer bestaat uit gele ongeglazuurde tegeltjes met vooraan een rand van gele waalsteen. Circa acht meter vóór de ingang wordt het familiegraf gemarkeerd door twee lage hardstenen palen waartussen een ijzeren schakelketting. De linker paal draagt als opschrift "FAMILIEGRAF", de rechter "VAN TIENHOVEN".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaarde vroeg 20ste-eeuwse bovengrondse grafkelder op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens de vormgeving.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkelder Algemene begraafplaats

Cuypers, J. ; Noord-Holland