Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520694
Complexnummer
520692 - Duin en Kruidberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82727/122
Kadastrale aanduiding
Velsen G 1040
Bij Duin- en Kruidbergerweg 60, 2071 LE te Santpoort-Noord

Omschrijving

Inleiding

MOESTUIN met twee bijbehorende tuinmuren, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De moestuin is een restant van de buitenplaats Duin en Berg en bevindt zich in het zuidelijke deel van het landgoed Duin en Kruidberg, ten noordoosten van de chauffeurswoning aan de Duin en Kruidbergerweg 74. De moestuin bevat twee objecten die eveneens onder de bescherming vallen: 1. een restant van een 18de- of vroeg 19de-eeuwse tuinmuur; 2. een kort na 1900 gebouwde tuinmuur. Beide tuinmuren zijn gericht op het zuiden.

N.B. De overdekte bergruimte aan het oosteinde van de oudste tuinmuur valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De oude tuinmuur is opgetrokken in verschillende soorten rode baksteen, waaronder in het middendeel van de zuidzijde oranjerode handvormsteen in halfsteens verband. De gezien het metselwerk vermoedelijk meermalen herstelde muur is gedeeltelijk gepleisterd. De zuidzijde van de tuinmuur wordt versterkt door zich verjongende steunberen, de noordkant door lisenen. Het westelijke uiteinde van de muur is naar voren (Z) geknikt. Aan de oostkant buigt de tuinmuur onder een kwartrond hoek naar het zuiden af. De na 1900 gebouwde tuinmuur is L-vormig en opgetrokken in rode machinale baksteen (formaat circa 20 x 5 cm) in Vlaams verband met snijvoeg. Aan de west- en noordzijde wordt de muur op regelmatige afstand versterkt door zich verjongende steunberen. De vlakke oost- en zuidkant zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar aangebrachte smeedijzeren haken. Nabij het oostelijke einde heeft de tuinmuur een doorgang geflankeerd door geblokt gemetselde pijlers die voorzien zijn van smeedijzeren duimen en bekroond worden door een rijkgekrulde smeedijzeren lantaarnhouder.

Waardering

De moestuin met bijhorende tuinmuren is van algemeen belang als karakteristiek en functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg; vanwege de doelmatige vormgeving; vanwege de ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520692. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1700
1925
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Moestuin(L)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing