520692 - Duin en Kruidberg
Bij Duin- en Kruidbergerweg 60, 2071 LE te Santpoort-Noord

Inleiding

IJSKELDER uit 1845 genaamd "Nova Zembla", deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De ijskelder is evenals de moestuin een overblijfsel van de buitenplaats Duin en Berg en werd gebouwd in opdracht van Van Hall, de toenmalige eigenaar van Duin en Berg. In 1895 liet J.T. Cremer de ijskelder renoveren en voorzien van een nieuwe ingangspartij in classicistische stijl.

N.B. De moderne schotten ter weerszijden van de ingang maken geen deel uit van de bescherming.

Omschrijving

De ijskelder is aan de oppervlakte alleen waarneembaar door de daar geplaatste ingangspartij. Achter deze ingang ligt een portaal dat voert naar de eigenlijke ijskelder die ingegraven is in de binnenduinrand. De ijskelder zelf bestaat uit een ronde put die afgesloten wordt met een koe-pelgewelf. De gemetselde put heeft een spouw en bezit een totale omtrek van circa vijf meter. De ingangspartij van de ijskelder is uitgevoerd in gepleisterde baksteen en voorzien van een opgeklampte deur tussen sterk geabstraheerde pilasters die een fries en kroonlijst dragen. Op de kroonlijst rust een stompe koepelvorm die de ingangspartij een gedrukt silhouet geeft en bekroond wordt door een sober driehoekig fronton. Boven de deur zijn in het pleisterwerk van het fries naast elkaar twee gedenkstenen uitgespaard waarvan de linker met het opschrift "VAN HALL./ FUND: JUN: 1845" en de rechter met "CREMER./ RENOV: SEPT: 1895".

Waardering

De ijskelder is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg; vanwege de vormgeving van het voorportaal; als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder

o.a. nieuwe ingangspartij