520692 - Duin en Kruidberg
Bij Duin- en Kruidbergerweg 60, 2071 LE te Santpoort-Noord

Inleiding

Langs de westzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerd HEK, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Het waarschijnlijk rond 1912 als oostelijke begrenzing van het landgoed Duin en Kruidberg geplaatste hek slingert zich over een lengte van ongeveer 700 meter vanaf de voormalige chauffeurswoning Duin en Kruidbergerweg 74 in het zuiden tot aan de noordelijke grens van het landgoed.

Omschrijving

Circa 1 meter hoog en 700 meter lang smeedijzeren spijlenhek met een eenvoudige vormgeving bestaande uit aan de achterzijde geschoorde staafvormige hekpalen waartussen hekdelen. De hekdelen tellen elf hoge vierkante spijlen afgewisseld met lage ronde spijlen. Alle spijlen hebben een gepunte bovenzijde. De hoge spijlen zijn in het midden getorst. In het deel van het hek ten zuiden van de voormalige tuinmanswoning (Duin en Kruidbergerweg 70) en ten noorden van het voormalige stalgebouw (Duin en Kruidbergerweg 52-58) zijn de hoge spijlen bovenaan naar binnen omgebogen om het oversteken van wild vanuit het landgoed over de Duin en Kruidbergerweg te beletten.

Waardering

Het hek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek