Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520704
Complexnummer
520692 - Duin en Kruidberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82896/42
Kadastrale aanduiding
Velsen G 1072
Bij Duin- en Kruidbergerweg 52, 2071 LE te Santpoort-Noord

Omschrijving

Inleiding

Twee aan de westzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerde HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw daterende pijlers flankeren de naast het voormalige stalgebouw (Duin en Kruidbergerweg 52-58) gelegen oprijlaan naar het hoofdgebouw. In de jaren '40 van de 20ste eeuw zijn ze hierheen verplaatst vanaf de hoofdingang in de oorspronkelijke oprijlaan (J.T. Cremerlaan) die zich bevond tegenover de voormalige portierswoning Duin en Kruidbergerweg 47. Oorspronkelijk hadden de pijlers een pompoenachtige bekroning.

Omschrijving

Twee identieke zandstenen hekpijlers met een vierkante dwarsdoorsnede waarvan de hoeken zijn uitgespaard. De pijlers zijn opgebouwd uit gefrijnde blokken en worden afgedekt door een geprofileerde deksteen.

Waardering

De twee hekpijlers zijn van algemeen belang als historisch-functionele onderdelen van het complex landgoed Duin en Kruidberg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520692. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden