IJmuiden I 3096
Sluisplein 24, 1975 AE te IJmuiden

Inleiding

Op de hoek van het Sluisplein en de Visseringstraat gelegen voormalig COMMIEZENHUIS, gebouwd in 1876 in opdracht van het Departement van Financiën. Het op een gemetselde verhoging gesitueerde pand maakte deel uit van een serie van zeven geschakelde dienstwoningen van de klaringsdienst die belast was met het heffen van accijnzen en invoerrechten. Als gevolg van oorlogsschade zijn zes van de zeven woningen gesloopt. Afgezien van de uit de jaren '50 daterende dakkapel op het oostelijke dakvlak en de moderne dakpannen (betonnen sneldekkers) verkeert het exterieur nog nagenoeg in de oorspronkelijke staat. Het interieur is thans (najaar 1998) niet toegankelijk.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd pand van één bouwlaag onder een zadeldak met de noklijn haaks op het Sluisplein. Rechtsachter bevindt zich een kleine rechthoekige uitbouw onder een lessenaarsdak met dezelfde nokrichting en op het nokeinde rechtsachter een rechthoekige schoorsteen van rode machinale baksteen. De nok van het zadeldak telt twee in het laatstgenoemde metselwerk uitgevoerde schoorstenen waarvan de voorste met een vierkante doorsnede en de achterste rechthoekig. De buitenmuren zijn boven een (witgesausde) plint opgetrokken in rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg en voorzien van hoeklisenen. De aan de straat gelegen voor- en linkerzijgevel worden verlevendigd door gele baksteen op de volgende plaatsen: de aanzetten en "sluitstenen" van de segmentbogen boven de vensters, een rollaag op lekdorpelhoogte, een band ter hoogte van de wisseldorpels van de vensters, en een uit gele en rode koppen samengestelde band ter hoogte van de bovendorpels. De voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als een door een ezelsrug afgedekte tuitgevel met een op twee kleine lisenen uitkragende tuit en bovenaan de hoeklisenen een naar opzij uitkragende schouder. In tegenstelling tot de sobere achtergevel wordt de voorgevel (N) beëindigd door een klimmend fries. De voorgevel heeft op de begane grond twee getoogde zesruits schuifvensters en rechts een voordeur met getoogd bovenlicht. Middenboven bevindt zich een kleiner dito schuifvenster. De aan de Visseringstraat gelegen linkerzijgevel (O) wordt afgesloten door twee uitkragende metsellagen waaronder een tandlijst. Links van het midden bevindt zich een tweetal getoogde zesruits schuifvensters. De rechterzijgevel (W), de vroegere scheidingsmuur met het buurpand, is gesloten.

De achtergevel (Z) heeft rechts een zesruits schuifvenster, middenboven een kleiner vierruits schuifvenster, en muurankers ter hoogte van de gordingen van de kap.

De rechthoekige verhoging waarop het pand staat is gemetseld in rode waalsteen in kruisverband met platvolle voeg en aan de voorzijde voorzien van een talud. De bovenzijde van de verhoging is links van het huis bestraat met gele waalsteen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven commiezenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Tevens heeft het pand ensemblewaarde in relatie tot het aangrenzende voormalige telefoonkantoor en de naastgelegen vroegere sluiswachterswoningen, wegens de historische samenhang van deze bebouwing met de sluizen en het Noordzeekanaal.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Commiezenhuis

Departement van Financiën ; Noord-Holland