Bergen Noord-Holland B 1568
Breelaan 132, 1861 GH te Bergen (NH)

Inleiding

CAFE-RESTAURANT "Duinvermaak" dateert in oorsprong uit de negentiende eeuw, maar heeft in 1913 het huidige aanzien in Nieuw-Historiserende trant gekregen naar ontwerp van J.C. Leyen in opdracht van C. Bruin. Het lage gedeelte achter het hoofdvolume dateert van voor 1913. Gevelsteen: Eerste steen gelegd door Klaas Bruin op 24 dec. 1913, oud 17 jaren. De architect ontwierp eveneens het interieur met de bar. Het glas-in-lood in de bovenlichten is vervaardigd door de glazenier Willem Bogtman. Het pand ligt aan de noordkant van Bergen tegen de duinrand aan.

Omschrijving

Pand op L-vormige plattegrond met hoofdvolume van twee bouwlagen in rode baksteen onder een mansardekap met gesmoorde tuile du Nord en een overkragende gootlijst op klossen. Aan de achterzijde een korte éénlaagse vleugel onder schild-zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) van het hoofdvolume telt vijf vensterassen en wordt geleed door gemetselde pilasters met ter hoogte van het fries smalle gepleisterde fantasiekapitelen, voorzien van reliëfornamenten. Beganegronds grote vensters met in de getoogde bovenlichten gekleurde glas-in-loodramen met dierfiguren. Uiterst links de entreepartij met dubbele glasdeur tussen zijlichten onder luifel op gesneden consoles. Op de verdieping kruisvensters met openslaande ramen en in de bovenlichten een vertikale roede. In de middenas van de gevel een gemetselde dakkapel met venster als op de verdieping onder een iets overstekende steekkap. Ter weerszijden in het dakschild een klein getoogd vierruits dakvensters. De rechter zijgevel (Z) is net als de voorgevel geleed met pilasters en telt drie vensterassen. Beganegronds drie hoge dubbele glasdeuren onder getoogde tweeruits bovenlichten en op de verdieping temidden van twee vensters met kruiskozijn twee enkelvoudige vensters alle met openslaande ramen. In het midden van het dakschild een dakkapel onder lessenaardak.

In de linker zijgevel (N) op de begane grond rechts een dubbele deur onder bovenlicht (1932) en links daarvan drie kleine vensters met tweeruits bovenlichten. Twee verdiepingsvensters als in de voorgevel en in het midden van het dakschild een dakkapel onder lessenaardakje.

Voor de achtergevel (O) rechts een lage keukenaanbouw en links het oudste gedeelte, op de verdieping vijf vensters met bovenlicht.

Inwendig is onder meer de tegellambrizering in de vestibule en de grote zaal met bar en tapkast bewaard gebleven.

Waardering

Het grotendeels uit 1913 daterende café-restaurant "Duinvermaak" is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf typologisch voorbeeld van een horecagelegenheid in Nieuw-Historiserende trant en als voorbeeld van een maatschappelijke ontwikkeling van het opkomende toerisme in Bergen vanaf omstreeks 1900.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café-restaurant

Bogtman, W. ; Noord-Holland