Bergen Noord-Holland A 4795
Guurtjeslaan 24, 1861 EW te Bergen (NH)

Inleiding

VILLA uit 1931 in een traditionalistische aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl met in het interieur invloed van de Engelse Arts and Crafts Movement, ontworpen door de architecten A.P. Smits en C. van de Linde voor mevr. J.C. Dekker-Maathuis. Het woonhuis is gelegen in de villawijk rond het Van Reenenpark.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige plattegrond, over één bouwlaag opgetrokken in gele gesinterde baksteen met een zolderverdieping onder een overstekend steil zadeldak, gedekt met geglazuurde gesmoorde Hollandse pannen. De rechtgesloten vensters en deels openslaande ramen van verschillend formaat zijn uitgevoerd met houten kozijnen onder rollagen en deels openslaande ramen.

Aan de voorgevel (Z) rechts een risaliet met op de verdieping een balkon met gepotdekselde delen in de borstwering onder een steile ver overstekende steekkap. In de gevel onder het balkon en in terugliggende geveldeel links daarvan twee brede schuifdeuren met grote glasruiten die openen op het terras met flagstones en gemetselde borstweringen. In de gepotdekselde puntgevel onder de steekkap twee dubbele glasdeuren die op het balkon openen. Links in het dakschild een kleine dakkapel met venster onder schilddakje.

De entree met horizontaal gedeelde houten deur bevindt zich in een ondiep rondboogportiek onder een ijzeren lantaarn rechts in de rechter zijgevel (O). Rechts naast de deur een staand rechthoekig venster. Links in de gevel een driedelig venster en rechts daarvan en op de verdieping vensters met openslaande ramen. In de geveltop een kleiner venster met openslaande ramen.

De achtergevel (N) springt rechts op de hoek iets in en boven een deur bevindt zich hier een loggia onder ingekort dakschild. Vanuit de verdieping openen twee deuren naar de loggia. In het risalerende geveldeel links een centrale houten horizontaal gedeelde deur en rechts daarvan twee kleine vensters. Links van de deur een groter venster met openslaande ramen en in de korte zijgevel rechts (W) een venster. De linker zijgevel (W) bevat op de begane grond twee smalle vensters, op de verdieping en in de geveltop één.

Het in nagenoeg oorspronkelijke staat verkerende sobere in robuuste materialen uitgevoerde interieur bevat de originele plattegrondindeling met onder meer een karakteristieke Engelse hall met schouw en haardzitje in schoon metselwerk, een houten trap naar de verdieping en vaste buffetkasten. Op de vloer flagstones die doorlopen op het buitenterras. De deuren en balkenplafonds zijn uitgevoerd in donker gebeitst hout.

Waardering

De villa uit 1931 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als een uitzonderlijk gaaf en representatief voorbeeld van een traditionalistisch woonhuis met sober in robuuste materialen uitgevoerd interieur uit de bouwtijd, kenmerkend voor deze rurale door Engelse voorbeelden geïnspireerde stroming in de Nederlandse interieurkunst. Van stedenbouwkundig belang gezien de ligging op een kruispunt waar vier wegen samenkomen.

Dekker-Maathuis, J.C. ; Noord-Holland
Smits, A.P. ; Noord-Holland