Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520736
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82704/43
Kadastrale aanduiding
Bergen Noord-Holland A 2179
Raadhuisstraat 10, 1861 KS te Bergen (NH)
Ruïnelaan 2, 1861 LL te Bergen (NH)

Omschrijving

Inleiding

(Voormalige) WINKEL annex kunsthandel uit 1920 in historiserende trant, gebouwd naar ontwerp van Amsterdamse architect A. Jacot gebouwd als uitbreiding van het pand met klokgevel uit 1787 (monnr. 9043) op de hoek met de Kerkstraat. Volgens het ontwerp van Jacot werd het pand langs de Kerkstraat vergroot en in het nieuwe gedeelte een expositieruimte gerealiseerd. In 1936 werden de winkel en het pand met klokgevel intern verbouwd tot café-restaurant "Het Huis met de Pilaren", gelegen in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Bergen.

Omschrijving

Winkelpui aan de Raadhuisstraat onder een kap waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. Het dak is gedekt met rode Hollandse pannen.

De winkelpui bestaat uit een terugliggende gepotdekselde gevel met daarvoor een veranda met op de rooilijn vijf op hardstenen basementen rustende zuilen die het hoofdgestel ondersteunen van het overstekende dakschild op houten klossen. In de houten gevel drie vensters met achtruits bovenlichten en een deur met liggend ruitmotief in het bovenlicht. In het dakschild twee platgedekte dakkapellen met meerruits raam.

Waardering

De (voormalige) winkel uit 1920, het "Huis met de Pilaren", is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als uitbreiding van het rijksmonument (9043) op de hoek en door de kolommen als markant en beeldbepalend onderdeel in de gevelwand aan de Raadhuisstraat in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Bergen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kunstbewaarplaats Kunsthandel
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact
verbouwing
1936
1936
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Jacot, A. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur