Bergen Noord-Holland A 2968
Spaanschepad 1, 1861 LM te Bergen (NH)

Inleiding

SCHOOLGEBOUW (Van Reenenschool) met bijbehorende ERFSCHEIDING in kubistisch expressionistische trant uit 1931, gebouwd naar ontwerp van de architect J.H. Roggeveen. De school is gesitueerd op de hoek van het Spaansepad en de Maesdammerlaan.

Omschrijving

Het schoolgebouw telt één bouwlaag op een nagenoeg L-vormige plattegrond onder haaks op elkaar aansluitende hoge zadeldaken met rode Hollandse pannen. De overgang naar het zadeldak boven de iets verhoogde hoekpartij wordt geaccentueerd door een overhoeks geplaatste gemetseld torentje met luiklok. De gevels zijn boven een zwarte plint wit gesausd. De grote vensters van de lokalen zijn samengesteld uit vier zesruits ramen met drieruits bovenlichten en daaronder vier kleine stalen vensters met openslaande ramen tussen gemetselde muurdammetjes. De grote rechthoekige stalen vensters van de gang zijn uitgevoerd met een 32-ruits roedenverdeling.

De entree bevindt zich rechts in de noordgevel van de lange vleugel langs het Spaansepad. De spitsboogvormige dubbele houten deur is uitgevoerd met zwaar decoratief smeedijzeren hang- en sluitwerk. Rondom de deur een in siermetselwerk uitgevoerde lijst met in de sluitsteen het wapen van Bergen. In de hoek naast de entree een in decoratief smeedwerk uitgevoerde vlaggestokhouder. Boven de deur een horizontaal stalen venster met 36-ruits roedenverdeling en in het dakschild een dakkapel. Rechts van de entreepartij is het dakschild verlengd en wordt ondersteund door twee zware gemetselde hoekkolommen. In de gevel onder het dakschild een vierdelig venster. Links van de ingang een doorlopende vensterstrook met elf vensters aan de gangzijde en een dubbele deur. Op de hoek een uitbouw onder dwarskap met in de puntgevel twee vensters.

In de oostgevel van de korte vleugel langs de Maesdammerlaan links een driezijdige erker en rechts een venster van een van de lokalen. Eenzelfde venster bevindt zich in de kopgevel van de korte vleugel (Z) met rechts daarvan een dubbele deur die vanuit de gang opent naar het schoolplein. In de westgevel van de korte vleugel rechts in de hoek drie vensters van de gangzijde. De zuidgevel van de lange vleugel bevat vijf vensters van de lokalen en in het dakschild een smalle dakkapel waarin vier gedeelde vensters. Bij de entrees tot het terrein langs het Spaansepad witgeschilderde gemetselde muurtjes en aan de zuidzijde wordt het oorspronkelijke schoolplein tussen de twee vleugels afgesloten door een in- en uitzwenkend muurtje.

Waardering

Het schoolgebouw met bijbehorende erfscheiding uit 1931 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf typologisch voorbeeld van een schoolgebouw van het zg. 'gangtype', in kubistisch expressionistische bouwtrant. Het door een laag muurtje omgeven schoolgebouw is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van het Spaansepad en de Maesdammerlaan.

Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw