Bergen Noord-Holland A 5446
Hoflaan 26, 1861 CR te Bergen (NH)

Inleiding

VILLA ("Huize Kranenburgh") met bijbehorende ERFSCHEIDING, in eclectische trant uit 1882, gebouwd in opdracht van burgemeester Jacob van Reenen. De villa is beeldbepalend gesitueerd langs de Hoflaan en ligt temidden van een grote tuin.

N.B. De museumuitbreiding uit 1993 is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in grauwe baksteen onder een afgeplat schilddak met lozanges. De gevels zijn uitgevoerd met een gepleisterde plint, water- en cordonlijsten, en blokpilasters. Gekornist hoofdgestel met ter plaatse van de risaliet geprofileerde consoles. Vensters met schuif- en stolpraam, op de begane grond getoogd en op de verdieping recht gesloten in een geprofileerde omlijsting met kuif.

De waterdorpels van de vensters op de verdieping rusten op kleine geprofileerde consoles. De symmetrische voorgevel (Z) telt drie vensterassen waarvan de middelste in een risaliet met hoeklisenen onder steekkap. In de risaliet op de begane grond een dubbele glasdeur en daarboven een houten balkon met balustrade waarop eveneens een dubbele glasdeur opent. In het schilddakje boven de risaliet een dakkapel met openslaand venster.

De oostgevel telt drie vensterassen waarvan de middelste wordt geflankeerd door gepleisterde pilasters. In het midden de entree in een portiek met getoogde gepleisterde omlijsting, versierd met decoratieve accoladebogen. Boven de iets terugliggende oorspronkelijke dubbele paneeldeur een halfrond bovenlicht. De westgevel telt twee vensterassen met op de begane grond vensters met openslaande ramen en op de verdieping schuifvensters. In de achtergevel boven de aanbouw twee vensters zonder omlijsting.

Langs de Hoflaan een aan de bovenzijde in- en uitzwenkend houten lattenhek met een ijzeren toegangshek van twee vleugels tussen twee bakstenen pijlers onder natuurstenen dekplaten. Op de hekpijlers rechthoekige natuurstenen gevelplaten met de naam Kranenburgh.

Waardering

De uit 1882 daterende villa "Kranenburgh" met bijbehorende erfscheiding is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een villa in eclectische trant. Het pand is beeldbepalend gesitueerd langs de Hoflaan.

Reenen van, J. ; Noord-Holland