Bergen Noord-Holland G 921
Elzenlaan 8, 1865 BM te Bergen aan Zee

Inleiding

(Voormalig) VAKANTIEHUIS 'De Kubus' uit 1936 in de trant van het Nieuwe Bouwen, gebouwd als vakantiewoning naar ontwerp van B. Merkelbach en Ch. Karsten van de architectengroep "De 8". Het huis is gesitueerd aan de Elzenlaan, de verbinding tussen de Zeeweg en de Verspijckweg, in een rijtje vrijstaande (vakantie)woningen deels van voor 1940.

Omschrijving

Het woonhuis is over twee bouwlagen opgetrokken in een gele baksteen onder een plat dak met forse overstek. Het huis heeft een strakke maatvoering en heeft een samengestelde van een vierkant afgeleide plattegrond met aan de westgevel links een naar voren springend bouwdeel. De rechthoekige vensters zijn grotendeels voorzien van stolpramen met waterdorpels in lichtgrijze tegels. De glasdeuren bevinden zich deels in samengestelde kozijnen met zijlichten.

De voorgevel wordt gekenmerkt door trapsgewijs teruggerooide, drie geveldelen. Links bevindt zich een eenlaags aanbouw met driestrooks venster, gevolgd door het middendeel waarin in de oksel met het meest rechter geveldeel een uitgebouwd rookkanaal voorkomt en de entreepartij onder luifel. In de uitbouw links twee stolpramen boven elkaar en rechts op de begane grond een enkel venster en op de verdieping twee kleine vensters met uitzetramen. In het terugliggende geveldeel rechts twee vensters met stolpramen boven elkaar. In de rechter zijgevel (Z) rechts op de begane grond een driedelig samengesteld kozijn met deur naar het terras en op de verdieping een enkel venster. Aan de achtergevel (O) over de hele breedte een (vernieuwd) balkon waarop rechts een dubbele glasdeur opent en links een drieledig kozijn met balkondeur. Op de begane grond een drieledig kozijn met deur naar de tuin en rechts een venster met stolpraam. Voor het midden van de linkerzijgevel (N) een lage uitbouw (bijkeuken). Links daarvan in de gevel een stolpraam.

Waardering

Het (voormalig) vakantiehuis 'De Kubus' uit 1936 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het Nieuwe Bouwen volgens de ideeën van de Amsterdamse architectengroep "De 8", waarvan Merkelbach en Karsten medeoprichters en leden waren. Het vakantiehuis is illustratief voor de ontwikkeling van de badplaats Bergen aan Zee.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Vakantiehuis

Functionalisme