520648 - Den Alerdinck
Heino G 437
den Alerdinckweg 3, 8055 PE te Laag Zuthem

Omschrijving onderdeel 3: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3)

BOUWHUIS Aan de linkerzijde van het voorplein staand bouwhuis, in oorspong XVIII, op rechthoekige plattegrond. Symmetrisch ingedeelde voorgevel. Een bouwlaag hoog, overkapt door een met gesmoorde Oudhollandse pannen gedekte schildkap met afgewolfde einden. Het schild van de achtergevel is lager doorgetrokken en is op enkele plaatsen opgelicht t.b.v. entrees. Op de nok staan twee bakstenen schoorstenen en centraal een klokkentorentje. Op het dakschild aan de voorzijde twee dakkapellen waarvan de vensters zijn voorzien van luiken. Centraal in de voorgevel een getoogde baander, verder twee entrees met bovenlichten en twee vensters met luiken en bovenlichten. Tijdens een ingrijpende restauratie in 1997/98 zijn de niet dragende onderdelen in het interieur verwijderd, zodat een grote ruimte is ontstaan, en is tegen de linker zijgevel een schouw geplaatst.

Het BOUWHUIS behorende tot de historische buitenplaats Den Alerdinck is van algemeen belang:

- vanwege de karakteristieke ligging aan het voorplein;