520648 - Den Alerdinck
Heino G 437
Bij Den Alerdinckweg 1, 8055 PE te Laag Zuthem

Omschrijving onderdeel 4: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4)

TOEGANGSHEK (Voorplein)

Toegangshek (XIX), tussen de Alerdinckweg en het voorplein, bestaande uit vier gepleisterde pijlers met bosseringen die bij de voeten met elkaar zijn verbonden. Tussen de twee hogere middelste pijlers zijn twee draaibare vleugels aangebracht. Deze pijlers zijn voorzien van dekplaten waarop lantaarns staan. De twee lagere buitenste pijlers zijn eveneens voorzien van dekplaten waarop natuurstenen siervazen (XVIII) staan. Tussen de hoge en lage pijlers eveneens een ijzeren hekwerk. De vleugels zijn voorzien van een modern elektronisch systeem zodat de vleugels automatisch kunnen worden geopend.

Waardering Het TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Den Alerdinck is van algemeen belang: is van algemeen belang:

- vanwege de karakteristieke vormgeving en materiaalgebruik;

- als functioneel en decoratief onderdeel van de buitenplaats;