520756 - Boerderij-complex
Est en Opijnen E 291
Bij Esterweg 47, 4061 PX te Ophemert

Omschrijving

Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Esterweg in Ophemert in de gemeente Neerijnen. Beide schuurbergen zijn opgetrokken in hout op een bakstenen voetmuur. Op de hoeken bevindt zich steeds een houten roede waaraan het vijfzijdige, met riet gedekt tentdak bevestigd is. Aan de linkerzijde van beide hooibergen bevindt zich een houten deur. Het betreft één hooiberg van het TYPE MET TWEE BALKEN direct achter de boerderij met daarachter hooiberg nummer twee van het TYPE MET POR IN HET MIDDEN. Bij hooiberg één zijn de houten wanden opgetrokken in gerabatte delen. De onderbouw is voorzien van twee houten uitbouwen waarvan één met messing en groef constructie, één bestaande uit potdekseling. De uitbouwen worden gedekt met pannen. Het rieten dak wordt afgesloten door een zinken top.

Bij hooiberg twee zijn de houten wanden met elkaar verbonden door een messing en groef constructie. De hooiberg heeft driemaal een houten uitbouw bestaande uit een messing en groef systeem. De uitbouwen worden gedekt met pannen. De roeden staan op een bakstenen voet. De bakstenen, ronde por heeft een licht conische vorm van circa 1 diameter. Het dak wordt afgesloten door een cementen nok.

Waardering

De twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Esterweg in Ophemert in de gemeente Neerijnen.

Van architectuurhistorische waarde als goed, gaaf en zeldzaam voorbeeld van twee vijfroedige schuurbergen opgetrokken in hout.

Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex aan de noordoostzijde van de boerderij.

Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het zeldzame type schuurberg van belang als onderdeel van een boerderijcomplex en voor de ontwikkeling van hooibergen in Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuurberg