Brummen O 25
Voorsterweg 148, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: (Voorsterweg 148; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4) BOERDERIJ (VM. TOLHUIS)

De vermoedelijk laat 18de-eeuwse BOERDERIJ (type hallehuis) op rechthoekige grondslag staat naar alle waarschijnlijkheid op de oudere fundamenten en ligt vanwege de voormalige functie van tolhuis in de as van de weg. Het pand wordt door een zadeldak met wolfseinden overkapt. De kap (eiken gebinten) wordt bovenaan gedekt met riet en onderaan met grijze oud-Hollandse pannen. Op het wolfseind van de zuidgevel is omstreeks 1960 een dakkapel aangebracht. De gevels zijn opgetrokken met vermoedelijk oudere, hergebruikte stenen in kruisverband aan de voorgevel (zuid) en een onregelmatig verband aan de overige gevels. In de voorgevel zit vlechtwerk. De kozijnen (laat 18de-eeuws?) zijn ondermeer voorzien van zes-ruits schuiframen (ca. 1860). De meeste vensters zijn voorzien van luiken. De deeldeur in de achtergevel heeft een gave korfboog. In het interieur zijn onder meer van belang: de balkenplafonds, bedsteden, broodkastje, klampdeuren met betimmeringen.

De BOERDERIJ (VM. TOLHUIS) is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige architectonische vormgeving;

- als bijzonder en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging van de boerderij door zijn voormalige functie als tolhuis, in de as van de weg.