Brummen P 393
Voorsterweg 142, 6971 KD te Brummen
Voorsterweg 144, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: (Voorsterweg 142-144 ; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) DUBBELE BOSARBEIDERSWONING

De dubbele BOSARBEIDERSWONING met een kleinere achterbouw dateert vermoedelijk uit 1860, toen ook de ertegenover liggende beukenlaan werd geplant, in welks as de voorgevel is geplaatst. De woning is in 1960 ingrijpend verbouwd. Het huidige zadeldak (in rode verbeterde Hollandse pan) vervangt een lager, omlopend schilddak in grijze oude Hollandse pannen. Tevens werd de middenpartij, met twee bredere ramen dan de buitenste en daardoor met bijzondere 'dubbele' middenstijl, bekroond door een flauw hellende top met sierlijke daklijst en gezaagde bekroning, met in het midden van de topgevel een bijzonder getoogd raam met roeden. De 4 kozijnen met luiken in de voorgevel (noord) zijn origineel. De buitenste, smallere voorgevelramen behoorden vroeger tot de slaap-opkamer, waaronder een kelder. Thans is er sprake van een grote kamer bij elke woning. De muren zijn opgetrokken in een strakke handvormsteen, gemetseld in kruisverband met dunne lint- en stootvoegen en geknipt gevoegd. In het interieur is de originele constructie (balklagen) en afwerking in de basis nog aanwezig. De vergrote kap herbergt thans de slaapkamers.

De DUBBELE BOSARBEIDERSWONING is van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;