Brummen C 1601
Bij Voorsterweg 139, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) DRUIVENKAS EN BLOEMENKAS

De tweedelige DRUIVENKAS is in 1877 gebouwd tegen een hoge tuinmuur, die vermoedelijk uit de 18de eeuw dateert. Deze muur is in het verleden afwisselend zwart en wit gesausd. Thans is de muur steenroze. De tuinmuur werd in 1877 voorzien van een extra halfsteensmuur, met spouwruimte ter extra isolatie voor de kas die er tegenaan werd gebouwd. Ook beide kopmuren zijn dubbelwandig. In de oostelijke kopmuur en de tussenmuur bevinden zich zware kozijnen met toog waarin kruislings geklampte dikke deuren. Aan de zuidzijde een zware, lage keermuur opgebouwd uit hergebruikte stenen. Tegen deze voetmuur binnen een met zand gevulde bak t.b.v. warmteopslag; de stammen van de druiven gaan door gemetselde kokers naar beneden en wortelen voor de kas en krijgen daardoor dubbel regenwater (n.l. ook vanaf de kas). Het glazen dak bestaat uit houten ribben in omgekeerd T-model die uitneembare ramen dragen, in beide kashelften 5 van deze ramen. Met gesmede haken en pennen in de daksporen kunnen de ramen in verschillende standen gezet worden. De middelste ramen hebben klapramen. De muur wordt achter gedekt door pannen en is aan de voorzijde afgewerkt als kroonlijst en bovenop omringd met zinken deklijsten. Tegen de druivenkas is omstreeks 1890 aan de westzijde, in het verlengde een kleinere BLOEMENKAS gebouwd met vast glasdak en aan de achterzijde glas met daarin klapramen. De spanten hebben hier een A-vorm met ongelijke benen. Op de noord-westhoek van de kas bevindt zich een geprofileerde zandstenen dekplaat als beëindiging van de 18de-eeuwse tuinmuur. De vloer van de kas ligt verdiept; een verdiept plaatsje leidt naar een opgeklampte deur. In de kas een tussenmuur tot tafelhoogte met een groot plateau aan de raamzijde, afgewerkt met rode plavuizen in halfsteens-verband. Tevens een aflegschap met expansievat van de voormalige warmwaterverwarming. De buitenstookplaats is eveneens nog aanwezig. In 1983 werden de kassen gerestaureerd.

De DRUIVEN- EN BLOEMENKAS zijn van algemeen belang:

- als karakteristieke onderdelen van een buitenplaats;