Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520786
Complexnummer
520778 - Voorstonden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82907/56
Kadastrale aanduiding
Brummen C 1601
Bij Voorsterweg 139, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 8: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 8) TUINMUUR MET POORTDEUREN (NOORDZUID) LANGS BINNENTUIN

De TUINMUUR is gebouwd na 1820 met grote hergebruikte bakstenen afkomstig uit het hoofdgebouw dat toen ingrijpend verbouwd werd. De bakstenen (6 x 12,5 x 25) waren gebruikt bij de herbouw van het hoofdgebouw in de tweede helft van de 16e eeuw. De muur van bijna 24 m. lang is gebouwd als kweekmuur, met aan de vlakke, west-zuid-west-zijde haken ten behoeve van latten voor het geleiden van pruimen (leifruit). Ook aan de andere kant bevinden zich haken voor geleide planten. De opbouw is in steenswerk in een onregelmatig kruisverband, met op de hoeken pijlers en daartussen nog 4 steunberen (aan de oostzijde). Aan de onderzijde zijn de beren zwaarder uitgemetseld. De vakken tussen de beren en pylonen zijn aan de bovenzijde trapsgewijs uitgebouwd. De muur is schuin opgebouwd met de hoge kant aan het westen; hierop ligt een dubbele rij gesmoorde oud-Hollandse pannen. De 3 m. hoge pylonen hebben hoge koppen met frieslijst en een gemetselde afdekplaat met diamantkop. Oorspronkelijk was de muur gepleisterd. Tussen de oostmuur van de druivenkas en de muur bevindt zich tussen twee pijlers houten POORTDEUREN met accoladevormige bovenzijde, hangend aan gesmede gehengen. In 1995 is het zuidelijke deel van de muur omgevallen en vervolgens weer opgebouwd met de oude stenen.

Waardering

De TUINMUUR MET POORTDEUREN is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats;

- vanwege de functionele vormgeving;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520778. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1820
1820
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing