Brummen C 1604
Bij Voorsterweg 139, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 10: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 10) TOEGANGSHEK MET BIJBEHORENDE SOKKELS

Het TOEGANGSHEK bestaat uit een draaiend gedeelte bestaande uit een geklonken constructie uit ongeveer 1820, van vierkante staven aan de scharnierende zijde, plattere, aan de boven- en onderzijde bolle platte staven en overigens ronde staven. De vleugels beginnen hoog en worden vloeiend lager naar het midden. In het midden op de naald een vergulde spitse piramide en de staven voorzien van vergulde "peertjes". Het toegangshek werd na jaren in ongebruik te zijn geweest opnieuw aangebracht in 1983, tussen eenvoudige houten geprofileerde hekpalen, in beton gefundeerd. De zijstukken zijn in 1994 toegevoegd. De hekpalen en zijstukken zijn wegens te geringe ouderdom voor de bescherming van ondergeschikt belang. De SOKKELS bij het hek in Lodewijk XIV stijl, zijn gemaakt van een zeer solide soort zandsteen, en dateren vermoedelijk van kort voor 1930. Ze zouden zijn gekopieerd naar dergelijke sokkels op het Landgoed Mataram bij Dalfsen, ook van de Familie De Vos van Steenwijk. Tot 1993 hebben twee grote, rijk gebeeldhouwde 18de-eeuwse bloemenvazen op de sokkels gestaan; tijdens een diefstal is er één gestolen en één is verminkt achtergelaten. Deze is hersteld en in de zuidtuin geplaatst. Op de sokkels staan thans Haddonstone kunststenen vazen die buiten de bescherming vallen.

Het TOEGANGSHEK MET BIJBEHORENDE SOKKELS is van algemeen belang:

- vanwege het karakteristieke materiaalgebruik van hek en sokkels;