Brummen C 1601
Bij Voorsterweg 139, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 11: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 11) TUINHUIS

Zeshoekig houten TUINHUIS, rond 1910 gebouwd in opdracht van Baronesse Van Dedem-De Vos van Steenwijk. Het tuinhuis staat op een zware gemetselde fundering en is rietgedekt met zinken bekroning waarop een smeedijzeren windvaan. De buitenwand bestaat uit zeer brede kraaldelen van ongelijke breedte, op een sierlijk stijl- en regelwerk met afgeschuinde hoeken en kapiteeltjes e.d. Het plafond is van smallere kraaldelen met afgeschuinde zijden, zodat een eenvoudige koepelvorm is ontstaan. Van de zes wanden zijn er twee open, deze zijn voorzien van 4 glasdeuren met kleine ruitjes. In de westelijke wand bevindt zich een raampje met 12 kleine ruitjes, uitzicht gevend op de bloemenborder. Onder dit raampje bevindt zich een kastje. De bodem wordt gevormd door een blank houten vloer. De buitenzijde is in de kleuren van het huis geschilderd (de planken creme/grijs afgewisseld), het interieur polychroom in groen (onderzijde wanden), blauw (bovenzijde wanden en koepel), bruin (koepelrand) en geel (stijl- en regelwerk).

Het TUINHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de karakteristieke en decoratieve vormgeving;