Brummen C 1601
Bij Voorsterweg 139, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 12: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 12) TUINBEELD (MERCURIUS) OP BASEMENT (aan het einde van het noord-zuid-pad uit de Binnentuin)

Het midden-18de-eeuwse, 1,55 meter hoge zandstenen TUINBEELD voorstellende Hermes of Mercurius. Op het hoofd de kenmerkende helm met vleugels; van deze laatste zijn alleen nog restanten aanwezig. De man staat in typische heupstand, geleund tegen een boomstronk. Een groot deel van de rechterarm ontbreekt, evenals de voet van het rechterbeen. Aan de linkervoet een laars met vleugels. De god draagt een mooi vallende, losse mantel, op de borst bijeengehouden door een streng met grote ogen. Het beeld staat op een zwaar hardstenen BASEMENT met rondom hol-bol profiel en afgeschuinde hoeken, 75 cm. in het vierkant en 35 cm. hoog.

Het TUINBEELD OP BASEMENT is van algemeen belang:

- vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en de vormgeving;