Brummen C 1604
Bij Voorsterweg 139, 6971 KD te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 20: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 20) GEMETSELDE DUIKER BIJ VOORMALIG TOLHUIS

DUIKER uit circa 1820 onder de openbare weg, die het water van west naar oost voert richting IJssel, oorspronkelijk via een lage sloot langs de Voorstondense beek, thans via een sloot naar het zuiden, naar de Oekense beek. De duiker bestaat uit een in handvormstenen gemetselde vloer in halfsteens verband (in de langsrichting van de stroom) van 45 cm. breed, met rechte wanden eveneens in handvorm gemetseld in kruisverband en een halfronde toog (tongewelf). De kruinhoogte is 65 cm. De in- en uitlaat dateren uit 1920. De duiker is niet voorzien van een afsluitconstructie.

De GEMETSELDE DUIKER is van algemeen belang:

- vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en de eenvoudige vormgeving;