Brummen C 1375
Voorstondensestraat 2, 6971 KS te Brummen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 24: (Voorstondensestraat 2 ; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 24) BOERDERIJ DE KORENHOEVE

Vermoedelijk in oorsprong 18de-eeuwse boerderij, die volgens een mededeling van de oude bosbaas, de heer Goldsteen, ook de functie van café/herberg heeft gehad. De boerderij staat aan het begin van de centrale noord-zuidlaan van het park. Het voorhuis is crèmekleurig gepleisterd en heeft ramen met bijzondere 'dubbele' middenstijl uit circa 1860 en voorzien van een omlopend schilddak. In de voorgevel bevinden zich drie vensters en de entree, in het dakschild is een dakkapel aangebracht. In de achtergevel van het schuurgedeelte bevinden zich een baander met korfboog, twee getoogde staldeuren en twee getoogde venstertjes. Het metselwerk van de deel is vroeg-19de-eeuws, waarbij oudere stenen zijn hergebruikt. De deel wordt overkapt door een zadeldak met wolfseind, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. In het interieur van het voorhuis zijn onder meer van belang de balken (thans verborgen achter het plafond) en paneel-klampdeuren. De deel is verbouwd tot woonruimte.

De BOERDERIJ DE KORENHOEVE is algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige, functionele architectuur;