520805 - vml Cellebroedersklooster
Groeneweg 31, 2801 ZB te Gouda

Inleiding

Het voormalige KOETSHUIS Groeneweg 33 is een toevoeging in Neo-Hollandse Renaissance uit 1899 aan het voormalige Cellebroedersklooster uit de zestiende eeuw. Nadat de Geuzen bezit genomen hadden van Gouda in 1572 werd het gebouw bestemd als Latijnse school. In 1849 werd de Latijnse school omgevormd tot gymnasium en verliet de school het pand. Daarna werd het pand in gebruik genomen als Werkinrichting tot Wering der Bedelarij. Na de oorlog kwam hier het bejaardentehuis Huize Groeneweg. Groeneweg 33 fungeerde als koetshuis.

Omschrijving

Het aan drie zijden vrijstaande pand is vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken. Het pand bestaat uit twee bouwlagen, bekroond met een trapgevel aan de voorzijde en een tuitgevel aan de achterzijde. Het zadeldak is gedekt met zwarte kruispannen. De symmetrische voorgevel wordt geleed door zandstenen speklagen. er zijn smeedijzeren sierankers. Het lichtuitstekende trasraam wordt afgesloten met een hardstenen lijst. de voorgevel heeft op de begane grond twee dubbele deuren met ruiten en met bovenlichten in de vorm van een korfboog. Tussen de deuren een hardstenen gevelsteen met het jaartal 1899. Op de verdieping twee dubbele schuiframen met zesruits bovenlicht. In de top bevindt zich een zes-ruits schuifvenster, met een korfboog en gemetseld boogveld erboven. In de korfbogen boven de vensters en deuren zijn zandstenen blokken (waaronder aanzet-en sluitstenen) aangebracht. de topgevel en de dekplaten zijn van natuursteen. De blinde muur van de linkerzijgevel heeft een houten gootlijst. In de achtergevel bevinden zich een deur met ruiten en een zesruits schuifvenster. De tuit en de deklijsten zijn van natuursteen.

Waardering

Het KOETSHUIS is van algemeen belang vanwege de cultuur-en architectonische waarde. Het pand heeft cultuur-historische waarde als onderdeel van het voormalige Cellebroedersklooster en de sociaal-culturele geschiedenis van dit complex. Het pand heeft architectuur-historische waarde als voorbeeld van de bouwstijl en -tijd. Het interieur is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging in het beschermde stadsgezicht van Gouda en als onderdeel van de gegroeide structuur van het complex. Het pand is nagenoeg gaaf.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis