520812 - Loods en hek
Hellevoetsluis A 1654
Opzoomerlaan 128, 3221 AP te Hellevoetsluis

Inleiding

LOODS voor de opslag van natte schietkatoen, behorende tot een complex van loods en hek, gebouwd in 1865-1870 binnen de vesting en marinehaven te Hellevoetsluis.

Omschrijving

De vrijstaande één bouwlaag tellende loods is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft steunberen op de hoeken en in het midden van de langsgevels. Het door schenkelspanten gedragen zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen en voorzien van eenvoudig geprofileerde houten windveren en bakgoten.

De in kruisverband gemetselde rode bakstenen gevels zijn slechts geleed door de toepassing van hardstenen aanzet- en sluitstenen. Boven dubbele houten geprofileerde deuren en dubbele luiken met ijzeren beslagwerk zijn segmentbogen aangebracht. De luiken zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. Achter de luiken bevinden zich openslaande kruisvensters. In de kopgevels bevinden zich keperboogvormige spaarvelden.

Binnen het keperboogvormige spaarveld van de symmetrische voorgevel (noordzijde) zijn boven elkaar een dubbele houten deur en een luik aangebracht.

De symmetrische achtergevel is voorzien van twee boven elkaar geplaatste kleine gevelopeningen met vensters en luiken.

De asymmetrische linker zijgevel is voorzien van twee gevelopeningen met daarin vensters en luiken.

De symmetrische rechter zijgevel heeft vier traveeën, ieder voorzien van gevelopeningen met vensters en luiken.

De loods kent inwendig een sobere indeling bestaande uit een rechthoekige ruimte met zolderlaag.

Waardering

De loods voor de opslag van natte schietkatoen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe loods is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en als onderdeel van een in historisch opzicht belangrijke marinehaven.

-\tDe loods is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eclectische bouwstijl, waarbij de combinatie van baksteen en een Neo-Classicistische vormentaal karakteristiek is.

-\tDe loods heeft ensemblewaarde als onderdeel van de vesting Hellevoetsluis, waarin meerdere gebouwen herinneren aan de militaire functie van het gebied, waaronder de tegelijkertijd gebouwde affuitloods. In het bijzonder is er een sterke visueel-ruimtelijke relatie met deze affuitloods en het kruithuis.

-\tDe loods is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Loods Natte schietkatoenloods