520812 - Loods en hek
Hellevoetsluis A 2737
Hellevoetsluis A 1654
Bij Opzoomerlaan 128, 3221 AP te Hellevoetsluis

Inleiding

HEK, behorende tot een complex met een loods voor de opslag van natte schietkatoen, gebouwd tussen 1865-1870 binnen de vesting en marinehaven te Hellevoetsluis. Het hekwerk is identiek aan het hekwerk rondom het uit 1665 daterende kruithuis, dat tegenover de loods in bastion V is gesitueerd.

Omschrijving

Het gietijzeren hek is geplaatst rondom een L-vormig terrein, grotendeels op slechts een halve meter afstand van de loods. Het hekwerk is opgebouwd uit gecanneleerde gietijzeren kolommen, waartussen zich telkens acht spijlen bevinden, die zijn bevestigd aan drie liggers.

Het hek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet hekwerk is van cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de loods voor schietkatoen die onderdeel vormt van een in historisch opzicht belangrijke marinehaven.

-\tHet hekwerk heeft ensemblewaarde vanwege de relatie met andere bouwwerken binnen de vesting Hellevoetsluis, die eveneens zijn omheind met vergelijkbare hekwerken.

-\tHet hek is van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek