Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520815
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
82882/145
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hellevoetsluis
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hellevoetsluis
X-Y coördinaat: 
68408 - 427304

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

AFFUITLOODS voor de opslag van onderstellen van kanonnen, gebouwd in 1866 binnen de vesting en marinehaven te Hellevoetsluis. Na het dempen van de sloot aan de oostzijde kwam de loods aan de Opzoomerlaan te liggen. De loods is tegelijkertijd gebouwd met de op circa honderd meter afstand staande natte schietkatoenloods in een Eclectische stijl, waarbij Neo-Classicistische stijlelementen overheersen. Als gevolg van nieuwbouw tussen de loodsen is de visuele relatie tussen de twee gebouwen enigszins verstoord. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw is bij de bouw van een moskee in de zuidelijke helft van de loods een deurpartij in de westgevel aangebracht. De noordelijke helft van de loods is thans in gebruik als opslagruimte voor het brandweermuseum.

Omschrijving

De langwerpige affuitloods is noord-zuid georiënteerd en grenst direct aan de westzijde van de Opzoomerlaan. Voor de noordgevel bevindt zich een oprit, langs de overige gevels liggen parkeerplaatsen. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Dit dak wordt gedragen door smeed- en gietijzeren driehoekige spanten, die met planken zijn beschot. De dakpartij is voorzien van eenvoudig geprofileerde houten windveren en bakgoten. De in kruisverband gemetselde gevels van rode baksteen worden slechts verlevendigd door hardstenen aanzet- en sluitstenen, waarvan de laatste met diamantkop. Deze boogstenen zijn aangebracht in rondbogen waarin dubbele openslaande houten wagendeuren zijn opgehangen. In de rondboogvormige spaarvelden, zonder hardstenen aanzet- en sluitstenen, zijn in het boogveld vensters met gietijzeren kantelramen en radiale roedenverdeling aangebracht. In de kopgevels bevinden zich in de top gietijzeren rondvensters met spaakvormige roedenverdeling. Deze gevels zijn voorzien van vlechtingen langs de dakrand.

De symmetrische voorgevel (zuidzijde) is twee traveeën breed en voorzien van dubbele openslaande wagendeuren. De top is voorzien van een rondvenster.

De symmetrische achtergevel is identiek aan de voorgevel.

De symmetrische linker zijgevel telt zeventien traveeën, alle voorzien van gelijkvormige rondbogen. In de vijfde, negende en dertiende travee zijn wagendeuren aangebracht, in de overige traveeën bevinden zich rondboogvensters. De deuren in de negende travee zijn gewijzigd als gevolg van het aanbrengen van een entree naar de moskee.

De symmetrische rechter zijgevel is vrijwel identiek aan de linker zijgevel. Op de sluitsteen in de negende travee is het jaartal 1866 aangebracht.

Waardering

De affuitloods is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- De loods is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie, als herkenbaar en redelijk gaaf voorbeeld van een affuitloods die onderdeel vormt van een in historisch opzicht belangrijke marinehaven.

- De loods is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eclectische bouwstijl, waarbij de combinatie van baksteen en Neo-Classicistische vormentaal karakteristiek is.

- De loods heeft ensemblewaarde als onderdeel van de vesting Hellevoetsluis, waarin meerdere gebouwen herinneren aan de militaire functie van het gebied. Van belang is tevens de samenhang met de tegelijkertijd gebouwde natte schietkatoenloods.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOpzoomerlaan1133221 ANHellevoetsluis
NeeAffuitweg2c3221 ARHellevoetsluis
NeeAffuitweg2b3221 ARHellevoetsluis
NeeAffuitweg2a3221 ARHellevoetsluis

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitaire opslagplaatsAffuitloods

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HellevoetsluisA2919
HellevoetsluisA2920

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismestijlzuiver
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18661866exactvervaardiging