Hellevoetsluis A 1291
Hellevoetsluis, Westzanddijk, Oostzanddijk

Inleiding

VERKEERSBRUG van het type draaibrug, in 1881 geplaatst over de in 1802 verbouwde sluis van het grote dok (rijksmonumentnummer 021423) in de vesting Hellevoetsluis. De brug is gebouwd door de 'IJzergieterij De Prins van Oranje' te 's-Gravenhage.

Omschrijving

De verkeersbrug is een symmetrische dubbele draaibrug, oost-west geplaatst op de sluis die het grote dok van het open water van het Haringvliet afscheidt. De kwartslag draaiende delen scharnieren op cirkelvormige draaipunten op de brughoofden. De delen draaien naar het noorden toe, in de richting van het dok. In het midden sluiten de brugdelen precies op elkaar aan.

De brug is hoofdzakelijk gemaakt van geklonken gietijzeren delen. Het wegdek is van houten plankdelen, die bedekt zijn met bitumen.

Het grootste gewicht van de brugdelen bevindt zich naast en boven de draaipunten op de kaden, als tegenwicht van de zich versmallende overstekende liggers boven het water. Elk brugdeel bestaat uit twee van deze geklonken brugliggers. Haaks op deze liggers zijn gietijzeren consoles geklonken die de fundering van het wegdek dragen.

Elk brugdeel is aan beide zijden voorzien van een veertien delen tellend hekwerk met houten leuning. Elke travee van dit hekwerk is gedecoreerd met drie spijlen waartussen een krulvormig motief is gesmeed en geklonken.

Waardering

De draaibrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe brug heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder onderdeel van de historisch belangrijke marinehaven.

-\tDe brug heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een negentiende-eeuwse, uit smeed- en gietijzeren delen samengestelde draaibrug.

-\tDe brug heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de sluis en het grote dok.

-\tDe brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

IJzergieterij De Prins van Oranje ; Zuid-Holland