Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520817
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82882/157
Kadastrale aanduiding
Hellevoetsluis A 2966
Tussen Oostzanddijk 3 en 34, Hellevoetsluis

Omschrijving

Inleiding

De tweedelige MUUR met TOEGANGSPOORT tussen de panden Oostzanddijk 3 en 34 vormt de voormalige hoofdingang van de marinewerf te Hellevoetsluis, het grote dok aan het noordeinde van de Oostzanddijk. De poort is, gelet op de Eclectische bouwstijl, alsmede het bouwjaar van het belendende pand genaamd De Veste, de voormalige school voor Marine Machinisten uit 1877, vermoedelijk omstreeks 1880 gebouwd. De rijk vormgegeven toegangspartij symboliseert het grote belang dat aan de marinewerf werd toegekend.

Het metselwerk van de muren is vernieuwd.

Omschrijving

De muur met toegangspoort sluit de ongeveer 16 meter brede opening af tussen de oostgevel van het pand De Veste en de westgevel van het woonhuis Oostzanddijk 34. De toegangspartij bestaat uit twee muurdelen die gespiegeld identiek aan elkaar zijn, met een vier meter brede doorgang ertussen. De muren zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met een gepleisterde witgeschilderde plint en hebben een ezelsrugafdekking. Elk muurdeel is voorzien van een gepleisterd spitsboogfries op uitkragende bakstenen consoles en van een groot spaarveld. De poort wordt aan weerszijden geaccentueerd door een rechthoekige hoekpijler met op de uitkragende top een hardstenen dekplaat met bolvormig sierelement. De pijlers zijn verder gedecoreerd met een band van sierpleisterwerk en in het metselwerk aangebrachte rechthoekige spaarvelden.

Waardering

De muur met toegangspoort van de voormalige marinewerf te Hellevoetsluis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

-\tHet object is van cultuurhistorische waarde als fysieke begrenzing van de voormalige marinewerf te Hellevoetsluis, die tevens een sterke symboolwaarde heeft.

-\tHet object is van architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken.

-\tHet object is van stedenbouwkundige waarde als een markant, in het verlengde van de Oostzanddijk geplaats, afscheidend element tussen de openbare weg en de voormalige marinewerf.

-\tHet object is tevens van belang vanwege de redelijke mate van gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D)
Nee Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Poort

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver