Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520820
Complexnummer
520818 - Olaertsduyn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82883/18
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Westvoorne B 1992
Westvoorne B 1993
Westvoorne B 1994
Westvoorne B 1995
Westvoorne B 1354
Bij Windgatseweg 2, 3235 NX te Rockanje

Omschrijving

Inleiding

TUIN- en PARKAANLEG in de jaren 1910-1911 naar ontwerp van L.A. Spinger aangelegd en behorende bij de historische buitenplaats Olaertsduyn.

De tuin is oorspronkelijk uitgevoerd in een gemengde tuinstijl met een formele, symmetrische aanleg met geometrisch lanenstelsel, rechtlijnige waterpartij en langwerpige bloementuinen rondom het huis, en een hieromheen liggend landschappelijk aangelegd park. Ondanks wijzigingen en het verdwijnen van de bloementuinen is de oorspronkelijke structuur van de in 1995 deels gerestaureerde tuin nog goed te herkennen.

Omschrijving

De tuin- en parkaanleg bestaat uit een combinatie van een open, formeel gedeelte in het verlengde van de middenas van het huis en een meer landschappelijk aangelegd gedeelte met parkbos rondom. Het formele, symmetrische gedeelte achter het ten opzichte van de omgeving hoger gelegen huis is, ondanks de verdwijning van de rechthoekige bloemenperken tussen huis en vijver, in hoofdlijnen goed bewaard gebleven en heeft een zeshoekige vijver en een rechtlijnig lanen- en padenstelsel in de vorm van een ganzenvoet, waarbij het landhuis fungeert als het middelpunt en het snijpunt van de lanen. De lanen zijn beplant met beuken en paardekastanjes. Aan het einde van de middenas staan twee baksteen sokkels waarop oorspronkelijk tuinbeelden. Het parkbos, dat de buitenplaats omsluit, is beplant met voornamelijk inheemse boomsoorten en heeft gebogen paden.

Waardering

Tuin- en parkaanleg, onderdeel van het complex historische buitenplaats Olaertsduyn, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de tuinarchitectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

-\tDe tuin is van cultuurhistorisch belang als typerend voorbeeld van een grote tuinaanleg bij een landhuis uit de periode kort na 1900, en als een belangrijk onderdeel van een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

-\tDe tuin heeft tuinarchitectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp in de gemengde tuinstijl, en als een representatief ontwerp uit het oeuvre van de vooraanstaande tuinarchitect Springer die in deze periode veel samenwerkte met architect Hanrath.

-\tDe tuin heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het huis en het omringende landschap.

-\tDe tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520818. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Gemengde tuinstijl
stijlzuiver
Landschapsstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Springer, L.A. ; Zuid-Holland
tuinarchitect / landschapsarchitect