520821 - Strijpemonde
Rockanje A 1519
Bij Windgatseweg 18, 3235 NX te Rockanje

Inleiding

VOETGANGERSBRUG behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed Strypemonde. De brug over de vijver is gebouwd naar ontwerp van architect J.W. Janzen.

Omschrijving

De brug vormt de verbinding tussen een grasveld achter het huis en een weiland dat door bos wordt omzoomd. De geheel van hout vervaardigde brug heeft een gebogen brugdek tussen eveneens gebogen opstaande randen met een opwaartse, met paaltjes verbonden welving aan huiszijde en een houten hek aan de andere zijde. Het hekwerk bestaat uit twee conische hekpalen met daartussen een uit liggers, staanders en een kruisverbinding van diagonalen samengesteld draaihek, die gezamelijk een decoratief patroon vormen. De brug steunt op houten palen.

De brug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, en de ensemblewaarde.

-\tDe brug is van cultuurhistorische belang als een bijzonder onderdeel van een landgoed en een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

-\tDe brug heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en als onderdeel van een representatief werk uit het oeuvre van architect Janzen.

-\tDe brug heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het omringende landschap en de overige bouwwerken op het landgoed Strypemonde.

-\tDe brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Interbellum-architectuur