520821 - Strijpemonde
Rockanje A 1519
Bij Windgatseweg 18, 3235 NX te Rockanje

Inleiding

Ensemble van twee VEESHELTERS gebouwd in 1937 naar ontwerp van J.W. Janzen, onderdeel van de in de jaren 1936-1937 in opdracht van William Smith tot stand gekomen complex landgoed Strypemonde. De veeshelters staan op de grote weide, aan weerszijden van de vijver aan de rand van het bos.

Omschrijving

Twee aan de bosrand staande veeshelters opgetrokken in hout en afgesloten met rietgedekte kappen. Eén van de shelters heeft een ovale plattegrond en is voorzien van een rechtgesloten gevelopening zonder deur en een vorst met gesmoorde pannen op het schilddak. De tweede, kleinere shelter heeft een vierkante plattegrond en een met zink beklede nokpunt op het tentdak.

De veeshelters zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe veeshelters zijn van cultuurhistorische belang als bijzondere onderdelen van een landgoed en een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt.

-\tDe veeshelters hebben ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het bijzondere omringende landschap en de overige bouwwerken op het landgoed strypemonde.

-\tDe veeshelters zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal Twee veeshelters