Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520832
Complexnummer
520831 - Boekesteijn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82675/147
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
's-Graveland A 1976
Noordereinde 56, 1243 JJ te 's-Graveland

Omschrijving

Inleiding

LANDHUIS "Boekesteijn", hoofdonderdeel van de gelijknamige buitenplaats, dateert in oorsprong uit omstreeks 1770 en is in 1915 verbouwd en uitgebreid met o.a. een forse toren. Het oude gedeelte is opgetrokken in Hollands classicistische trant en de uitbreidingen in een bijpassende stijl.

Omschrijving

Samengesteld pand op onregelmatige rechthoekige plattegrond bestaande uit een symmetrisch opgezet hoofdvolume met aan de zuidzijde een toren. Het gebouw telt boven het souterrain, een hoge bel etage en lagere verdieping onder een afgeknot schilddak met vier hoekschoorstenen. De gevels van het oude huis zijn opgetrokken in bruine baksteen boven het gepleisterde souterrain. De voorgevel van het hoofdvolume telt vijf vensterassen met in de middelste de entreepartij. Een halfronde bordestrap met twee opgangen en een ijzeren trapleuning leidt naar de dubbele paneeldeur met halfrond bovenlicht in een lijst. In het souterrain vierkante vierruitsvensters, op de bel etage hoge tienruits vensters en op de verdieping zesruits vensters, met persiennes.

Waardering

Het landhuis "Boekesteijn" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van de gelijknamige buitenplaats en als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een landhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw met uitbreidingen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het huis heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Noordeinde binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520831. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1700
1800
globaal
verbouwing
1915
1915
exact
o.a. toren

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing