's-Graveland A 1973
's-Graveland A 1974
's-Graveland A 1889
's-Graveland A 1132
's-Graveland A 1218
Bij Noordereinde 56, 1243 JJ te 's-Graveland

Inleiding

De HISTORISCHE PARKAANLEG op Boekesteijn is grotendeels in het laatste kwart van de 18de eeuw en in de loop van de 19de eeuw tot stand gekomen, waarbij enkele oudere elementen bewaard zijn gebleven.

Omschrijving

De huidige parkaanleg in Engelse Landschapsstijl bestaat uit een parkbos met slingerpaden, afgewisseld door open plekken in de vorm van weide- en bouwgrond. Het huis ligt met de voorgevel naar het Noordeinde georiënteerd in een open ruimte met gazon, omzoomd door boom- en heestergroepen. Voor het huis een gebogen oprijlaan die via twee bruggen over de kavelsloot evenwijdig aan het Noordeinde te bereiken is. Vanuit het midden van de achtergevel loopt een rechte as in oostelijke richting door het parkbos, over een weiland tot in het achterste gedeelte van het park. Verder in het bos grotendeels slingerpaden en twee vijverpartijen, één in de zichtas en één aan de noordzijde van het weiland. Tussen het parkbos en de boomgaard achter de boerderij Brambergen een strook open weidegrond. Tussen de Oude Meentweg en de noord-zuid georiënteerde rechte kavelsloot westelijk daarvan een toegangslaan vanaf de Oude Meentweg. Deze laan slingert in westelijke richting door het bos en eindigt bij een rechte oost-west laan die langs de boerderij naar het Noordeinde leidt. Deze laan, de kavelsloten en de rechte as vanuit het huis zijn restanten van de oudere formele aanleg.

Waardering

De historisch park- en tuinaanleg op de buitenplaats Boekesteijn is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard gebleven parkaanleg in Engelse Landschapsstijl, daterend uit de periode 1770-1900, waarin enkele elementen van de oudere formele aanleg zichtbaar zijn gebleven. De parkaanleg heeft tevens situationele waarde als beeldbepalend en kenmerkend onderdeel van de buitenplaats, gelegen in het beschermde gezicht 's-Graveland.

Engelse Landschapsstijl