Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520834
Complexnummer
520831 - Boekesteijn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82675/191
Kadastrale aanduiding
's-Graveland A 1642
's-Graveland A 1561
's-Graveland A 1641
's-Graveland A 1524
's-Graveland A 1522
Noordereinde 271, 1243 JX te 's-Graveland
Noordereinde 273, 1243 JX te 's-Graveland
Noordereinde 275, 1243 JX te 's-Graveland
Noordereinde 277, 1243 JX te 's-Graveland
Noordereinde 279, 1243 JX te 's-Graveland

Omschrijving

Inleiding

Blok van vijf DIENSTWONINGEN, als onderdeel van de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd rond 1900 in eenvoudige ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De woningen werden gebouwd voor de plaatswerkers van de buitenplaatsen Boekesteyn en Bambergen. Het blok is vrijstaand gesitueerd aan de westzijde van het Noordereinde tussen de straatweg en de 's-Gravelandse vaart, tegenover de buitenplaatsen, als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Omschrijving

Blok van vijf dienstwoningen, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met verschillende aanbouwen aan de achterzijde. De woningen tellen één bouwlaag onder doorlopend zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met overwegend gesmoorde Hollandse pannen en twee schoorstenen op de nok. Het zadeldak loopt aan de westzijde geknikt verder door.

De voorgevel (O) is gesausd (oorspronkelijk gepleisterd) in natuursteenpatroon. De T-schuifvensters zijn voorzien van luiken. De deuren bevinden zich onder bovenlicht. De indeling van de voorgevel is van links naar rechts: venster, deur, deur, venster, venster, deur, deur, venster, venster, deur. De linker zijgevel (Z) is gesausd en bevat rechts een schuifvenster, links een deur en venster en in de top een venster.

De rechter zijgevel (N) is opgetrokken in rode baksteen en bevat links een groot venster, rechts een deur en venster en in de top een venster.

De achtergevel (W) bevat een veelheid aan aanbouwen, vensters, deuren en materiaaltoepassingen.

Waardering

Het blok van vijf dienstwoningen is van algemeen belang wegens de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van laat 19de-eeuwse dienstwoningen, oorspronkelijke behorend bij de historische buitenplaats "Boekesteyn". Het pand heeft tevens sitationele waarde als structureel en beeldbepalend onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520831. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1899
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver