's-Graveland A 1708
's-Graveland A 1706
's-Graveland A 1707
Noordereinde 283, 1243 JX te 's-Graveland
Noordereinde 283 A, 1243 JX te 's-Graveland
Noordereinde 285, 1243 JX te 's-Graveland

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING, oorspronkelijk behorend bij de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in eclectische bouwtrant. Stilistisch vertoont het pand sterke overeenkomsten met de naastgelegen voormalige tuinmanswoning (Noordereinde 281). Het pand is vrijstaand gesitueerd langs het Noordereinde, tussen de straatweg en de 's-Gravelandse vaart, tegenover de buitenplaats, als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Omschrijving

Voormalig koetshuis annex koetsierswoning, opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag en een zolderverdieping. Het pand is opgebouwd uit drie bouwvolumes: aan de zuidzijde een langgerekt gedeelte van drie vensterassen breed onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, en aan de noordzijde twee bouwlichamen met topgevels onder zadeldaken met de noklijn haaks op de weg. De dakvlakken zijn bedekt met gesmoorde kruispannen. De dakranden zijn voorzien van geschulpte windveren en topmakelaar. Een hoog opgaande schoorsteen bevindt zich tussen de twee topgevels en aan de noordzijde, vlak boven de goot aangezet. De gevels zijn opgetrokken in donkerrode baksteen met gecementeerde geblokte hoekpilasters, pilasters op de vensterassen en een band langs de gevelrand. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn gepleisterd in imitatie zandstenen blokken.

De voorgevel (O) bevat in het linker volume drie zes-ruitsvensters met licht getoogde bovendorpel. In het middelste volume een centrale deur onder dubbel bovenlicht, geflankeerd door stolpvensters onder dubbel bovenlicht met licht getoogde bovendorpel en in de top een keperboogvormig venster. In het rechter volume twee zes-ruitsvensters en een keperboogvenster in de top.

De linker zijgevel (Z) bevat een centrale dubbele houten deur tussen twee ronde (stal)vensters met kruisroede in gecementeerde omlijsting. In de geveltop een keperboogvormig venster met hijsbalk.

De rechter zijgevel (N) bevat links een zes-ruitsvenster en een paneeldeur met dubbel glaspaneel onder dubbel bovenlicht, waarvoor een bakstenen trap met twee treden en een keldervenster.

De achtergevel (W) bevat links op de begane grond een aanbouw met aan weerszijden daarvan in het hoofdvolume een negen-ruitsvenster. In de geveltop een rond venster boven twee zes-ruitsvensters. In het middenvolume op de begane grond een groot venster in drie delen met roedenverdeling onder driedelig bovenlicht. Links en rechts vier-ruitsstolpvensters onder dubbel bovenlicht met licht gebogen bovendorpel. In de top een deur met zijlichten onder keperboogvormig bovenlicht. Het rechter volume springt iets terug en bevat in de linkeras een aanbouw. In de andere assen een venster.

Waardering

Het voormalige koetshuis annex koetsierswoning is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een koetshuis annex koetsierswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, als onderdeel van de historische buitenplaats "Boekesteyn". Het pand heeft teven situationele waarde als structureel en beeldbepalend onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetsierswoning