Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520838
Complexnummer: 
520837 - Sperwershof
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
18148/18
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wijdemeren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Graveland
X-Y coördinaat: 
136950 - 473444

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige KOETSIERSWONING met houten STAL, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De voormalige koetsierswoning met houten stal is vrijstaand en direkt aan de weg gesitueerd op een smalle kavel tussen het Ankeveensepad, aan de zuidzijde van de buitenplaats, en een kavelsloot.

De voormalige houten stal aan de oostzijde is door middel van een tussenlid verbonden met de woning.

Omschrijving

Voormalige koetsierswoning, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van hoog opgaande schoorstenen. De iets overstekende dakranden zijn uitgevoerd met een topmakelaar. De gevels zijn opgetrokken in donkerrode baksteen op een gecementeerde plint en gedeeltelijk voorzien van gecementeerde decoraties. De symmetrische voorgevel (N) wordt geleed door geblokte hoek- en middenpilasters en een gecementeerd middenveld in de geveltop rond een vierruits keperboogvormig venster. Dit veld wordt doorgezet langs de gevelrand tot en met het bovenste blok van de hoekpilasters. Tussen de pilasters in het midden een venster, van het getoogde bovenlicht gescheiden door een kalf. Links en rechts een zesruits schuifvenster met getoogde bovendorpel.

De linker zijgevel (O) bevat een aangebouwd tussenlid.

Tegen de rechter zijgevel (W) een bakstenen trapje van twee treden dat leidt naar openslaande glasdeuren onder tweeruits bovenlicht.

De achtergevel (Z) wordt evenals de voorgevel geleed door blokpilasters. De middenrisaliet is geblokt tot de dakvoet en vervolgens gecementeerd. Het zoldervenster is klein en vierkant. Op de begane grond links een schuifvenster, rechts draairamen onder een dubbel bovenlicht.

De oostelijk en iets teruggelegen houten stal op stenen voet en op rechthoekige plattegrond telt één bouwlaag onder zadeldak met gesmoorde tuiles-du-Nord met een oostelijk aangekapt gedeelte onder lessenaarsdak. Dubbele houten deuren en in de top een venster met draairamen met horizontale roede in de noordgevel. Houten deuren in oostgevel. In de zuidgevel een T-venster en in top klein venster.

Waardering

De voormalige koetsierswoning met houten stal, oorspronkelijk behorend tot de buitenplaats "Sperwershof", is van algemeen belang wegens de architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koetsierswoning met houten stal uit het laatste kwart van de 19de eeuw, en als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof" binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAnkeveensepad51243 HX's-Graveland

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
'S-GRAVELANDA1624

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging