's-Graveland A 1683
Bij Noordereinde 50, 1243 JH te 's-Graveland

Inleiding

HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijbehorende 18de-eeuwse DAM, behorend bij de buitenplaats "Sperwershof". Het hek geeft vanaf het Noordeinde over de westelijke kavelsloot toegang tot de buitenplaats.

Omschrijving

IJzeren toegangshek op rode bakstenen dam met halfcirkelvormige damwanden, bestaande uit twee vleugels tussen slanke ijzeren pijlers die worden geflankeerd door spijlenhekken. De vleugels worden gevormd door spijlenhekken met krullen en punten als bekroning. De slanke pijlers zijn bekroond met krullen ter weerszijden van een getordeerde bovenkant. De spijlenhekken zijn aan de zijkanten afgesloten door grote S-vormige krullen.

Waardering

Het 19de-eeuwse hek met bijbehorende 18de-eeuwse dam is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen