's-Graveland A 1683
Bij Noordereinde 50, 1243 JH te 's-Graveland

Inleiding

TUINMUUR met DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in de 18de eeuw langs de noordzijde van de moestuin, die is gelegen op de zuidwesthoek van de rechthoekige kavel. Aan de noord- en zuidzijde loopt een kavelsloot, aan de oostzijde ligt de parkaanleg van H. Copijn uit 1888 en aan de westzijde de bebouwing aan het Noordereinde. Het geheel is onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Omschrijving

De moestuinmuur is opgetrokken in rode baksteen langs de noordzijde van de moestuin. De muur wordt aan de noordzijde gesteund door trapsgewijs uitgevoerde steunberen met gecementeerde afdekking, terwijl de bovenrand van de muur is afgedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De poort bevindt zich tussen twee forse vierkante pijlers met gecementeerde bekroning. Tegen de zuidzijde van de muur is een kas geplaatst onder een lessenaardak in glas, gevat in ijzerprofielen, op een bakstenen voet. De rode bakstenen dam met uitzwenkende keermuren over de noordelijke kavelsloot, vormt de toegang tot de moestuin.

Waardering

De 18de-eeuwse moestuinmuur met dam is van algemeen belang wegens de cultuur- en architectuurhistorische waarde als zeldzaam en grotendeels gaaf bewaard gebleven historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof" binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Dam