's-Graveland A 1131
Oude Meentweg 10, 1243 JD te 's-Graveland

Inleiding

(Voormalige) DIENSTWONING, oorspronkelijk behorend tot de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in eenvoudige Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het woonhuis is vrijstaand gesitueerd op de hoek van het Ankeveensepad en de Oude Meentweg, in de zuidoosthoek van de rechthoekige kavel van de buitenplaats, nabij de volkstuinen.

Omschrijving

De dienstwoning is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de noordzijde en telt één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en twee grote schoorstenen aan de noordzijde. De daklijsten steken iets over, de goten worden gedragen door ijzeren steunen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een gecementeerde plint. De noordgevel bevat de ingang in de aanbouw, gedeeltelijk in hout en gedeeltelijk in steen opgetrokken onder aangekapt lessenaarsdak. Een tweede deur bevindt zich in het houten gedeelte links, verder in de gevel vierruitsvensters.

De oostgevel aan de Meentweg bevat op de begane grond een vijfruits schuifvenster en een verdiepingvenster met openslaande roedenramen onder hanekam met natuurstenen sluitsteen. Ankers op de verdiepingscheiding.

In de zuidgevel aan het Ankeveensepad rechts een brede gevelopening met openslaande deuren naar een stoep en links een vierruits venster met luik. De gevelopeningen worden omlijst door een gestucte band. Onder de dakrand ankers. In het dakvlak een links uit het midden geplaatste dakkapel met vier vierruits vensters.

De westgevel bevat op de begane grond een vijfruits schuifvenster en op de verdieping een venster met draairamen onder hanekam met natuurstenen sluitsteen. Ankers op de verdiepingscheiding.

Waardering

De voormalige 19de-eeuwse dienstwoning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)