's-Graveland A 1683
Bij Noordereinde 52, 1243 JH te 's-Graveland

Inleiding

KADEMUUR uit 1880, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". De kademuur is gelegen langs de noordelijke kavelsloot, ter hoogte van de westelijke villa (Noordereinde 52). Via twee gemetselde trappen die deel uitmaken van de kademuur werd tot omstreeks 1918 tweemaal per jaar (in het voor- en najaar) een groot deel van de huisraad in en uit de trekschuit naar en van Amsterdam geladen en gelost.

Omschrijving

Circa 25 meter lange en ruim 1 meter hoge (gerekend vanaf het waterpeil) kademuur, opgetrokken in rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg. De muurdikte bedraagt anderhalve steen (ca. 0,33 m). Naast baksteen is op de hoeken ter versteviging Belgische hardsteen toegepast. De hardstenen hoekblokken uiterst links- en rechtsboven vermelden aan de slootzijde (N) het bouwjaar 1880. Op ongeveer 5 meter vanaf beide uiteinden van de kademuur leidt een gemetselde trap van zeven treden naar een vlak boven de sloot gelegen rechthoekige losplaats (1,35 x 1,65 m) waaromheen de kademuur zich voortzet. Aan de slootzijde is de kademuur voorzien van smeedijzeren muurankers en ogen.

Waardering

De kademuur uit 1880 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof" gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen