's-Graveland B 2845
Bij Zuidereinde 11, 1243 KH te 's-Graveland

Inleiding

BAKSTENEN DAM uit het laatste kwart van de 18de eeuw, behorende bij de historische buitenplaats Schoonoord.

Omschrijving

Rode bakstenen dam over de scheidingssloot tussen het Zuidereind en de buitenplaats Schoonoord, die tevens als entree naar de buitenplaats dient. De dam heeft rechte keermuren, die naar de weg kwartcirkelvormig uitzwenken. De keermuren worden afgesloten door een hardstenen plaat.

Waardering

De laat 18de-eeuwse bakstenen dam is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische alsmede sitationele waarde als karakteristiek onderdeel van de historische buitenplaats Schoonoord, gelegen binnen het beschermde gezicht 's-Graveland.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Dam