Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520850
Complexnummer
520845 - Schoonoord
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82674/84
Kadastrale aanduiding
's-Graveland B 2845
Bij Zuidereinde 11, 1243 KH te 's-Graveland

Omschrijving

Inleiding

SCHUUR en aangebouwde TUINMUUR, behorende bij het landhuis "Schoonoord". De schuur staat aan de zuidzijde van het landhuis en de tuinmuur sluit aan op de oostgevel van de schuur en op de zuidgevel van het landhuis, ter afsluiting van het gazon ten oosten van het huis.

Omschrijving

De bakstenen tuinmuur is opgetrokken op een rustica onderbouw en is afgedekt door rode Hollandse pannen. Een poort wordt aan de oostzijde afgesloten door een schuine luifel met pannen op houten schoren. De schuur is opgetrokken in oranjerode handvormsteen op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag onder een zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. De oostgevel wordt aan de linkerzijde in het verlengde van de daklijn doorgezet tot de rustica plint. Smalle gevelopening en luidklok in de top. Vensters in overige gevels, deur aan de noordzijde.

Waardering

De schuur en tuinmuur, behorend tot de buitenplaats "Schoonoord", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdeel van het landhuis met aangebouwde dienstwoning in de Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J. van Erven Dorens uit de eerste helft van de 20ste eeuw, en als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Schoonoord".

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520845. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Engelse Landschapsstijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Erven Doorns, J. van ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur