De Rose Wees

Wijdemeren
's-Graveland

Inleiding

PRIEEL "De Rose Wees" (Locannehuisje), behorende tot de buitenplaats "Schoonoord", omstreeks 1925 gebouwd in op Italiaanse voorbeelden geïnspireerde neo-classicistische trant. Het prieel is gesitueerd aan de zuidzijde van de rechthoekige kavel, aan het einde en aan de buitenzijde van de zuidelijke beukenlaan met uitzicht over de naastgelegen polder.

Omschrijving

Het prieel is opgetrokken op een vierkante plattegrond en heeft roze gepleisterde gevels onder een flauw hellend tentdak met fors overstek, gedekt met rode Hollandse pannen. De zuid- en westgevel bevat een opening, bestaande uit twee bogen op zuilen en halfzuilen met Korinthische kapitelen. Alle zuilen en halfzuilen staan op een geprofileerde band. De noordgevel bevat in de rechter boog een boogvormige houten deur, terwijl de linker boog dichtgepleisterd is. De bogen aan de oostzijde zijn eveneens dichtgepleisterd. Op de grond ligt een Italiaanse mozaïekvloer met een patroon van druiventrossen en druivenbladeren.

Waardering

Het prieel "De Rose Wees", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een prieel in Italiaanse neo-classicistische trant uit de eerste helft van de 20ste eeuw en als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Schoonoord".

JaZuidereinde111243 KHBij's-Graveland

Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenPriëel