Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520851
Complexnummer
520845 - Schoonoord
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82674/100
Kadastrale aanduiding
's-Graveland B 2845
Bij Zuidereinde 11, 1243 KH te 's-Graveland

Omschrijving

Inleiding

PRIEEL "De Rose Wees" (Locannehuisje), behorende tot de buitenplaats "Schoonoord", omstreeks 1925 gebouwd in op Italiaanse voorbeelden geïnspireerde neo-classicistische trant. Het prieel is gesitueerd aan de zuidzijde van de rechthoekige kavel, aan het einde en aan de buitenzijde van de zuidelijke beukenlaan met uitzicht over de naastgelegen polder.

Omschrijving

Het prieel is opgetrokken op een vierkante plattegrond en heeft roze gepleisterde gevels onder een flauw hellend tentdak met fors overstek, gedekt met rode Hollandse pannen. De zuid- en westgevel bevat een opening, bestaande uit twee bogen op zuilen en halfzuilen met Korinthische kapitelen. Alle zuilen en halfzuilen staan op een geprofileerde band. De noordgevel bevat in de rechter boog een boogvormige houten deur, terwijl de linker boog dichtgepleisterd is. De bogen aan de oostzijde zijn eveneens dichtgepleisterd. Op de grond ligt een Italiaanse mozaïekvloer met een patroon van druiventrossen en druivenbladeren.

Waardering

Het prieel "De Rose Wees", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een prieel in Italiaanse neo-classicistische trant uit de eerste helft van de 20ste eeuw en als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Schoonoord".

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520845. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Italiaanse invloed