's-Graveland B 2845
Bij Zuidereinde 11, 1243 KH te 's-Graveland

Inleiding

DUIVENTIL, behorende tot de buitenplaats "Schoonoord", waarschijnlijk geplaatst in 1930 naar het ontwerp van J. van Erven Dorens, gezien de uitvoering in dezelfde stijl en hetzelfde materiaal als het door hem ontworpen landhuis met aangebouwde dienstwoning in de Engelse landhuisstijl. De duiventil is geplaatst aan de zuidzijde van het gazon, bij de tuinschuur.

Omschrijving

Kleine vierkante duiventil in rabat op schoren, geplaatst op een basement van rustica en afgesloten door een ver overstekend rieten kegeldak.

Waardering

De duiventil is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel, behorende bij het landhuis met aangebouwde dienstwoning uit 1930 naar het ontwerp van J. van Erven Dorens op de buitenplaats "Schoonoord".

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Duivenhok(L)

Engelse Landschapsstijl