Kortenhoef B 3855
Kerklaan 52, 1241 CN te Kortenhoef

Inleiding

ATELIERWONING "De Gaard" met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1919 in Gooise landhuisstijl naar ontwerp van W. Hamdorff. Opdrachtgever was de kunstschilder A. Smeerdijk. Het pand is gesitueerd aan de noordzijde van de Kerklaan op enige afstand van de weg. De voordeur is te bereiken via een pad tussen verspringende beukenhagen. Hoogstam fruitbomen zijn geplaatst in de open tuingedeelten die links en rechts zijn aangelegd.

Omschrijving

De één bouwlaag hoge atelierwoning is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met loggia op de zuidoosthoek en houten schuur links aan de achterzijde. De met nokvorsten gedekte nok van de gedrapeerde rieten kap ligt evenwijdig aan de weg. De golvende noklijn volgt het niveauverschil van het pand waarvan het westelijke gedeelte hoger is opgetrokken dan het oostelijke. De gevels zijn opgetrokken in geel-grauwe baksteen op een zwart geteerde plint van acht lagen. De houten vensters hebben een roedenverdeling, enkele zijn voorzien van luiken. De waterdorpels zijn schuin uitgemetseld.

In de voorgevel (Z) bevindt zich links uit het midden de houten toegangsdeur met bakstenen stoep tussen twee kleine vierruits vensters. De houten bakgoot daarboven steunt op gesneden schoren. Rechts boven de ingang in het dakvlak een halfronde dakkapel. Links is de gevel over halve hoogte bekleed met rode Hollandse pannen, waarin een uitgezet dubbel vierruits draaivenster. Geheel links bevindt zich de prominente, taps toelopende schoorsteen met rondgemetselde opening aan voor- en achterzijde en halfronde afsluiting, gedekt met rode pannen. Rechts van de ingang bevindt zich onder opgelicht dak en zware houten latei twee paar gekoppelde zesruits vensters met luiken, elk onder vierruits bovenlichten. De loggia achter borstweringen is bereikbaar via twee bakstenen treden vanaf de oostzijde. De vloer is belegd met rode en zwarte plavuizen. De bakstenen kolom op de hoek heeft de vorm van een vleugelstuk. Een glasdeur met tienruits roedenverdeling opent in de oostzijde naar de loggia, evenals twee openslaande deuren in de zuidgevel.

De linker zijgevel (W) bevat een dubbel vierruits venster en een reeks van drie kleine vensters onder de rand van het dakschild. De rechter zijgevel (O) bevat een reeks van drie vierruits vensters en de houten aanbouw.

In de achtergevel (N) rechts uit het midden een deur, bestaande uit bovendeur met vierruiter en onderdeur, met links daarvan een klein vierruits venster onder bakgoot op schoren. Links een vierruits venster. Direkt rechts een laag uitgebouwd keldergedeelte met kleine vensters onder lessenaardak met rode Hollandse pannen. Rechts in het hoger opgetrokken gevelvlak een groot atelierraam met vierruits vensters ter weerszijden van een groot dubbel venster met openslaande ramen gescheiden door een horizontale vensterstrook.

De toegang tot het terrein wordt gevormd door bakstenen, semi-zeszijdig verlopende muurtjes met hekpalen waarin een planken hek met de letters: "DE GAARD".

Waardering

De atelierwoning "De Gaard" met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een atelierwoning met bijbehorende erfscheiding uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebouwd in Gooise landhuisstijl naar ontwerp van W. Hamdorff.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Atelierwoning

Hamdorff, W. ; Noord-Holland