Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520857
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
18148/22
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wijdemeren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Kortenhoef
X-Y coördinaat: 
134709 - 471273

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalig GEMEENTEHUIS van Kortenhoef, gebouwd in 1910 in Neo-Hollandse Renaissancestijl naar ontwerp van H. Hissink met uitbreiding uit 1930. Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de historische kern van Kortenhoef, aan de noordwestzijde van de Kortenhoefsedijk.

Omschrijving

Het voormalige gemeentehuis bestaat uit twee geschakelde bouwvolumes van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. Het zuidoostelijke bouwlichaam aan de weg is hoger opgetrokken onder een schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Links en rechts bevindt zich een hoge schoorsteen met speklagen, bekroond door een windwijzer. Het noordwestelijke smallere bouwlichaam wordt afgesloten door een aangekapt schilddak met de noklijn haaks op de weg. De uitbreiding in de westhoek wordt horizontaal afgesloten. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De Neo-Renaissance decoraties zijn uitgevoerd in kunststeen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer bevinden zich schootankers. De ontlastingsbogen boven de kruisvensters zijn voorzien van aanzet- en sluitstenen en sierneggen, terwijl de boogtrommels zijn gevuld met siermetselwerk. De benedenramen zijn voorzien van luiken en de bovenlichten bevatten glas-in-loodramen.

De symmetrische voorgevel (ZO) bevat in het midden de houten toegangsdeur, bereikbaar via een natuurstenen stoep van drie treden tussen ijzeren leuningen. De deur is gevat in een boogomlijsting, afgesloten door een kroonlijst boven sierstenen. Daarboven bevindt zich een gevelsteen met rol- en bandwerk, het gemeentewapen en het jaartal "1910". Aan weerszijden van de deur bevindt zich een kruisvenster met ter hoogte van de onderdorpels een kunststenen band in de gevel. Onder de daklijst bevat de gevel siermetselwerk tussen kunststenen blokken en een cordonlijst. De hoeken van de gevels zijn voorzien van kunststenen blokken. Boven de daklijst in het midden een trapgevel in drie delen, met speklagen, geflankeerd door voluten en bekroond door een leeuw. In het onderste deel zijn twee smalle vensters geplaatst.

De linker zijgevel (ZW) van het voorste bouwlichaam bevat ankers en links een venster. In de uitbreiding van 1930 bevinden zich vier vierruits vensters en rechts een smal tweeruits venster. De rechter zijgevel (NO) van het voorste bouwlichaam bevat rechts te halver hoogte een klein venster met boven- en onderraam en links een houten mededelingenbord. Het achterliggende bouwlichaam bevat in het midden een deur onder bovenlicht, links en rechts geflankeerd door een kruisvenster. In het gevelvlak bevinden zich enkele kleine, smalle openingen. In het midden van het dakschild een dakkapel met wangen en roedenverdeelde ramen.

De achtergevel (NW) bevat een hoger geplaatste deur met links daarvan een klein venster en in de rechter uitbreiding een vierruits venster onder dubbel bovenlicht.

Waardering

Het voormalige gemeentehuis van Kortenhoef is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede situationele waarde als representatief voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws dorpsgemeentehuis in Neo-Hollandse Renaissancestijl en als karakteristiek en beeldbepalend element in de historische kern van Kortenhoef.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKortenhoefsedijk1551241 LZKortenhoef

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenBestuursgebouw en onderdlGemeentehuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
'S-GRAVELANDB1726

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Hollandse Renaissancestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910exactvervaardiging
19301930exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hissink, H. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur