's-Graveland B 1726
Kortenhoefsedijk 155, 1241 LZ te Kortenhoef

Inleiding

Voormalig GEMEENTEHUIS van Kortenhoef, gebouwd in 1910 in Neo-Hollandse Renaissancestijl naar ontwerp van H. Hissink met uitbreiding uit 1930. Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de historische kern van Kortenhoef, aan de noordwestzijde van de Kortenhoefsedijk.

Omschrijving

Het voormalige gemeentehuis bestaat uit twee geschakelde bouwvolumes van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. Het zuidoostelijke bouwlichaam aan de weg is hoger opgetrokken onder een schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Links en rechts bevindt zich een hoge schoorsteen met speklagen, bekroond door een windwijzer. Het noordwestelijke smallere bouwlichaam wordt afgesloten door een aangekapt schilddak met de noklijn haaks op de weg. De uitbreiding in de westhoek wordt horizontaal afgesloten. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De Neo-Renaissance decoraties zijn uitgevoerd in kunststeen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer bevinden zich schootankers. De ontlastingsbogen boven de kruisvensters zijn voorzien van aanzet- en sluitstenen en sierneggen, terwijl de boogtrommels zijn gevuld met siermetselwerk. De benedenramen zijn voorzien van luiken en de bovenlichten bevatten glas-in-loodramen.

De symmetrische voorgevel (ZO) bevat in het midden de houten toegangsdeur, bereikbaar via een natuurstenen stoep van drie treden tussen ijzeren leuningen. De deur is gevat in een boogomlijsting, afgesloten door een kroonlijst boven sierstenen. Daarboven bevindt zich een gevelsteen met rol- en bandwerk, het gemeentewapen en het jaartal "1910". Aan weerszijden van de deur bevindt zich een kruisvenster met ter hoogte van de onderdorpels een kunststenen band in de gevel. Onder de daklijst bevat de gevel siermetselwerk tussen kunststenen blokken en een cordonlijst. De hoeken van de gevels zijn voorzien van kunststenen blokken. Boven de daklijst in het midden een trapgevel in drie delen, met speklagen, geflankeerd door voluten en bekroond door een leeuw. In het onderste deel zijn twee smalle vensters geplaatst.

De linker zijgevel (ZW) van het voorste bouwlichaam bevat ankers en links een venster. In de uitbreiding van 1930 bevinden zich vier vierruits vensters en rechts een smal tweeruits venster. De rechter zijgevel (NO) van het voorste bouwlichaam bevat rechts te halver hoogte een klein venster met boven- en onderraam en links een houten mededelingenbord. Het achterliggende bouwlichaam bevat in het midden een deur onder bovenlicht, links en rechts geflankeerd door een kruisvenster. In het gevelvlak bevinden zich enkele kleine, smalle openingen. In het midden van het dakschild een dakkapel met wangen en roedenverdeelde ramen.

De achtergevel (NW) bevat een hoger geplaatste deur met links daarvan een klein venster en in de rechter uitbreiding een vierruits venster onder dubbel bovenlicht.

Waardering

Het voormalige gemeentehuis van Kortenhoef is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede situationele waarde als representatief voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws dorpsgemeentehuis in Neo-Hollandse Renaissancestijl en als karakteristiek en beeldbepalend element in de historische kern van Kortenhoef.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Hissink, H. ; Noord-Holland